Cicada.cat avança en el coneixement i divulgació de la biologia de les cigales (Cicadidae), els insectes més sorollosos de l'estiu. Conté la descripció de les espècies de cigales de Catalunya, la seva distribució, cicle de vida, ecologia i comportament, així com informació per a identificar-les.
Sabies que les cigales passen la major part de la seva llarga vida sota terra? • Que només canten els mascles? • Que les femelles poden injectar més de 100 ous dins d'una planta? • Que es troben arreu del món, en indrets com Canadà, Xina, Madagascar, Vietnam o Nova Zelanda?
Equip de cicada.cat
NOVETATS
ARTICLE CIGALES DE CATALUNYA
Primer article que descriu la diversitat, distribució i fenologia de les espècies de cigales a Catalunya. Publicat al Butlletí de la ICHN, per membres de cicada,cat. PDF (10-7-2021)
TENDÈNCIES CIGALA DEL PI
Disponible un nou gràfic amb les tendències de poblacions de la cigala del pi entre 2013 i 2019. (13/8/2019)
INFOGRAFIA CICÀDIDS
El Termcat ha publicat una pràctica infografia sobre les cigales de Catalunya i zones properes. Clicant sobre cada espècie s'accedeix a una fitxa terminològica del seu nom en català. (17/7/2019)
NOMS EN CATALÀ PER LES CIGALES
Ja tenim noms oficials en català per les tres subfamílies i per 19 espècies i subespècies de cigales que es poden trobar a Catalunya. El treball conjunt del Termcat i cicada.cat ho ha fet possible. Cigala del pi (Cicada orni), Brunzidora ala-roja (Tibicina haematodes) i Cigalella argentada (Tettigetalna argentata) en són tres exemples. Vegeu tots els noms aquí. (24/01/2019)
EURYPHARA DUBIA, NOVA ESPÈCIE A CATALUNYA
El cant d’una petita cigala a Solsona aquest mes de juny va atreure l’atenció de Ferran Fontelles, col·laborador de cicada.cat, que la va capturar posteriorment. La identificació mitjançant l'estudi de la genitàlia per Stéphane Puissant confirma que es tracta d'Euryphara dubia (imatge de la dreta), una espècie poc coneguda, que no imaginàvem que fos present a Catalunya!
L’ estiu de 2018 ens ha portat també observacions d’espècies molt interessants i escasses (vegeu ornitho.cat), lluny de les poblacions conegudes. Es tracta de Tibicina tomentosa (Aiguamolls de l’Empordà) i Hilaphura varipes (Castelldans), així com de l’expansió de la introduïda Cicada barbara (eixample de Barcelona). (03/10/2018)
ACTUALITZACIÓ DE LA DISTRIBUCIÓ COMARCAL DE CIGALES A CATALUNYA
Amb l'ajut de nombrosos observadors que contribueixen a través de la plataforma ornitho.cat i del treball realitzat per l'equip del cicada.cat s'ha elaborat l'actualització de la distribució de les diferents espècies de cigales al territori català. Aquesta actualització significa un augment considerable al coneixement de les espècies presents i també comporta alguna novetat taxonòmica. (05/07/2018)
PARTICIPACIÓ AL 5th European Congress of Conservation Biology
Aquest mes de juny i en el marc del congrés celebrat a Jyväskylä (Finland) s'ha presentat els resultats de l'anàlisi espacial comparatiu dels moviments i la longevitat de la cigala Lyristes plebejus en boscos no cremats, boscos cremats i boscos cremats amb treballs forestals post-incendi. (20/06/2018)
TALLER DE SONS: CIGALES DE CATALUNYA
El cap de setmana del 9 i 10 de juny s'ha realitzat el Taller de sons: Cigales de Catalunya dins la programació dels CURSOS NATURALISTES DE LA INSTITUCIÓ al Casal de l’Albera, a la Jonquera (l’Alt Empordà). Degut a circumstàncies no previstes, el taller es realitzà en format reduït. Organitzat per la ICHN, la UdG i cicada.cat. (Més informació). (20/06/2018)
FITXES D'ESPÈCIES
Les fitxes corresponents a les diferents espècies de cigales de Catalunya s'estan renovant i actualitzant, amb més continguts i fotografies. Aneu seguint-ne l'actualització. (06/2018)
ARXIU DE NOTÍCIES: HEMEROTECA
Totes aquelles notícies que ja no siguin actuals, s'aniran emmagatzemant i arxivant. Podeu continuar consultant-les a: